1. Info Jeugd Waasland

Midden jaren '70, in de naweeën van mei '68, worden jongeren zelfstandiger en bewuster. Ze ontwikkelen een eigen levensstijl die in vele opzichten verschilt van de wereld der volwassenen. Jongeren worden ook geconfronteerd met eigen problemen, waardoor de nood aan hulpverlening op maat zich opdringt. Daarom wordt in Sint-Niklaas Info Jeugd Waasland opgericht, een infocentrum waar men terecht kan met allerlei vragen over o.a. drugs, zwangerschap, militaire dienstplicht,… Naast informatieverstrekking via een telefonische onthaaldienst en infofolders, kan je er tevens terecht voor gratis juridisch advies en medische hulp.

2. OJC Clichee

Begin jaren '80 kiest Info Jeugd Waasland voor een drastische koerswijziging en het infocentrum groeit uit tot een heus jeugdcentrum, inclusief café en tweedehandswinkel. Enkele leegstaande lokalen worden verhuurd aan o.a. een migrantenorganisatie, Bevrijde Wereld en het alternatieve radiostation Radio Progres. Het centrum heet voortaan Clichee, gevestigd in de Grote Peperstraat 69, en is een boeiende ontmoetingsplaats voor de ‘alternatieve' Sint-Niklase jeugd. Plaatselijke bands kunnen er terecht om te repeteren en regelmatig worden in de tuin van Clichee optredens georganiseerd. Vomito Negro, Gore, The Paranoiacs en The Spanks zijn slechts enkele namen van groepen die in Clichee een podium kregen.

In de tweede helft van de jaren '80 verhuist het jeugdhuis naar de Dalstraat 64, waar naast de eigen werking ook ruimte wordt geboden aan Radio Progres en De Roze Waas (holebi organisatie). Het jaarlijkse 1 mei festival – ontstaan in de Grote Peperstraat – groeit uit tot hét muziekevenement van alternatief Sint-Niklaas, met optredens van onder meer Jason Rawhead, Trespassers W, Kong, Belgian Associality,… Kunstliefhebbers vinden dan weer hun gading op het mail art festival, waar naast exposities ook tal van performances plaats vinden. In de Dalstraat beschikt het jeugdhuis over een klein zaaltje (capaciteit ca. 150 personen), waar niettemin tal van interessante acts (Human Flesh, Bad Influence, Citizen Fish, Lescure 13, Corpus Delicti,…) worden geprogrammeerd. Vooral het debuutconcert van Suicide Commando, in het voorprogramma van Plastic Noise Experience, zal voor eeuwig in het geheugen gegrift blijven van de plaatselijke Gothic/Electro liefhebber.

3. OJC Kompas

In '93 wordt het huurcontract in de Dalstraat opgezegd en moet Clichee noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. Voorlopig vindt het jeugdhuis onderdak op de eerste verdieping van La Mesa (in de Parkstraat, waar nu Den Allee is gevestigd). Maar uiteindelijk keert het jeugdhuis terug naar de Dalstraat, ditmaal echter naar nummer 1 en onder een nieuwe naam! Clichee heet voortaan Kompas en pakt uit met een totaal vernieuwd jeugdhuisconcept, waar de klemtoon meer dan ooit komt te liggen op een kwaltitatief hoogstaande concertprogrammatie. Memorabele optredens van onder meer Legendary Pinks Dots, Kiss My Jazz, Orgasmaddix, De Bossen, Gang Green, Groovy Ghoulies, Haujobb, Covenant, Hybryds, Hypnoskull, Loop Lizard, The Whodads, Sunscape, Madball, Backfire, Congress, Ignite, Facedown, J-Church, Battery, Rain, The Promise Ring, Liar, Janez Detd, Unsure, Gwyllions en Rain Still Falls, naast het Conspiracy Festival en het ondertussen internationaal gerenommeerde mail art festival, maken van het jeugdhuis het mekka van de alternatieve muziekscene in Sint-Niklaas. Nooit voorheen kreeg het jeugdhuis zoveel bezoekers over de vloer, niet in het minst dankzij de ideale ligging (nagenoeg in het stadscentrum), het aantrekkelijke concertaanbod en de legendarische, uiterst gezellige vierkante toog in het midden van het jeugdhuiscafé.

Na vijf jaar moet ook dit gebouw verlaten worden en in '99 verhuist Kompas naar de Driekoningenstraat 48, waar het jeugdhuis nog steeds is gevestigd. De stevige concertprogrammatie wordt voortgezet, waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan subculturen als Hardcore, Punk, Wave, Metal, Surf, Stoner, Reggae - Ragga en Ska. Een greep uit het aanbod van de afgelopen jaren: Pro-Pain, Ancient Rites, Fifty Foot Combo, Peter Pan Speedrock, Wayne Hussey, Skeletal Family, Tankard, Enthroned, The Ewings, Cowboys & Aliens, Edward Ka-Spel, The Heartaches, Nailpin, Cornflames, The Huntingtons, The Moon Invaders, Savana Station, Astro Zombies, Thee Andrew Surfers, The Slackers, Big D and the Kidstable, The Pietasters, Kamikaze Freakshow, Ayco Duyster en Eppo Janssen,… Kompas verwerft bovendien ook meer en meer faam in het Techno en Drum&Bass milieu dankzij dj sets van o.a. Davide Carbone, Blame, Lady Vortex, Clipz, Pierre, Suburban Knight, D-Convict, System D, Wontime, Millennium Kru, Gamora Sound en ASC.

 

In 2015 verhuisd Ojc Kompas Vzw. Ons nieuw adres: Parkstraat 12 - 14 / 9100 Sint-niklaas.